MISIR VE BAHREYN MENŞELİ CAM ELYAFI TAKVİYE MALZEMELERİNİN İTHALATINA YÖNELİK DAMPİNG SORUŞTURMASI AÇILMIŞTIR

Resmi Gazetenin 06.08.2024/32624 tarih/sayısında yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2024/26) kapsamında, Mısır ve Bahreyn menşeli 7019 tarife pozisyonunda yer alan bir kısım cam elyafı takviye malzemelerinin ithalatına yönelik damping soruşturması açılmıştır. Özetle;

Bağlayıcı mahiyette olmamakla birlikte, soruşturmaya konu edilen tarife pozisyonları 7019.11, 7019.12, 7019.13, 7019.15 ve 7019.19 olarak belirlenmiştir.

Şişecam Elyaf San. A.Ş. tarafından yapılan ve Beşler Tekstil San. ve Tic. A.Ş. tarafından desteklenen başvuruya konu ürünler özelinde, halihazırda Çin ve Tayland menşeli olanlar için farklı oranlarda damping önlemi uygulanmaktadır.

Soruşturma konusu eşyaların bilinen ithalatçılarına ve bilinen yabancı üretici/ihracatçılarına, 37 gün içinde cevaplamaları kaydıyla soruşturmanın açılışına ilişkin bildirim gönderilecektir.

Soruşturmaya ilişkin detay bilgilerine https://www.ticaret.gov.tr/ithalat web sayfası üzerinden "Ticaret Politikası Savunma Araçları", " Damping ve Sübvansiyon", "Soruşturmalar" sekmelerinden ulaşılması mümkündür.

Türkiye’de yerleşik firma, kurum ve kuruluşlardan soruşturmaya taraf olmak isteyenler, soru formlarına cevapları ile resmi görüşlerini, kendilerine ait KEP adresinden Bakanlığın ticaretbakanligi@hs01.kep.tr KEP adresine, yurtdışında yerleşik firma/kurumlar ise resmi görüşlerini, fiziki ve elektronik ortamda Bakanlığın posta adresine gönderebilecektir.

Taraflar, Soru Formunda istenilen bilgilerin dışında soruşturmayla ilgili olduğunu düşündükleri ilave bilgi, belge ve görüşlerini, delilleriyle birlikte Genel Müdürlüğe yazılı olarak 37 günlük süre içerisinde sunabilirler.

Soruşturma sürecindeki taleplerin alınacak karara etki etmesi ihtimal dahilinde olup, olası damping önleminden etkilenecek tarafların soru formlarına gerekli cevapları vererek, bilgi/belge paylaşımı (işbirliği) yapmaları tavsiye edilmiştir.

Bakanlıkça soruşturma sürecinde geçici önlem uygulanmasına karar verilebileceği gibi, uygulamaya konulacak kesin önlemin geriye dönük olarak tatbik edilmesinin mümkün olduğu belirtilmiştir.

Bahse konu Tebliğ, yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

2024-26 Tebliğ.docx


Tüm Haberler